Hírek, aktualitások

Az eDemokrácia Műhely Egyesület szeretettel meghívja a Civilek az önkormányzati átláthatóságért címmel szervezett projektzáró konferenciára, amelyet a szentendrei P’Art moziban tartunk (2000 Szentendre, Duna korzó 18.) 2018. március 29-én, csütörtökön 16.30 – 19.00 között.

A hazai önkormányzatok átláthatósága továbbra is nagyon sok kívánni valót hagy maga után, honlapjaik a jogszabályok által előírt közérdekű adatok töredékét teszik csak közzé – derül ki az eDemokrácia Műhely Egyesület néhány Pest és Fejér megyei település weboldalát vizsgáló elemzéséből. A szervezet a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával műhelyfoglalkozásokon készített fel helyi civileket, hogy hogyan vegyék rá az önkormányzatokat a közérdekű adatok jogkövető közzétételére. A tapasztalatokról záró-konferencián számolnak be 2018. március 29-én, csütörtökön a szentendrei P’Art moziban.

Az egykori pártállam legaktívabb ellenfelei, a szamizdat kiadványokat készítő demokratikus ellenzék ismert személyiségei is támogatják a Nyomtass te is! mozgalmat – jelentette be Hodosán Róza, Demszky Gábor és Haraszti Miklós mai közös sajtótájékoztatójukon. Szinte napra pontosan négy hónapja jelentek meg a Nyomtass te is! újság első számai, amelyeket azóta minden héten újabb követett. Jelenleg már a 21-dik számnál tart a lap, amelynek célja a kormányzati médiafölény megtörése.

A V4-ek digitális kormányzati szakemberei találkoztak Pozsonyban az ITAPA 2017 Nemzetközi Kongresszuson. A rendezvény társeseményeként 2017. november 14-én megrendezett DSM V4 (Digital Single Market - egységes digitális piac) workshop létrejöttét a Nemzetközi Visegrádi Alap is támogatta.

Első díjat nyert a magyar fejlesztésű Route4U akadálymentes útvonaltervező applikáció – egy lengyel elektronikus dokumentum megoldással holtversenyben – az ITAPA által a visegrádi országok számára kiírt “Az év digitális projektje” versenyen a legjobb társadalmi digitalizációs projekt kategóriában.

A visegrádi országok közötti egységes digitális közös piac kiépítésének célja, hogy a térség vállalkozásai fontos és rendszerezett információkhoz jussanak egymás országairól, amelyek megkönnyítik az egymás közti üzleti kapcsolatok kialakítását, elmélyítését. Az ITAPA egy olyan szoftver platform pilot alkalmazását készíti el elsőként, amelyen a négy ország közbeszerzései elérhetővé és mindenki által kereshetővé válnak. Erről rendeznek workshopot Pozsonyban 2017. november 14-én.

ITAPA együttműködve a V4-es országokban lévő partenereivel (EPMA - European projects and management agency, Silesian ICT Cluster, eDemokrácia Műhely Egyesület) meghirdeti a V4 ITAPA Award-ot, egy díjat a legjobb “okos városi” és polgároknak, vállalkozásoknak nyújtott IT szolgáltatások számára (a V4-es országokból: Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország).

2017. november 14., 19:00–20:30 között beszélgetést szervezünk a Kelet Kávézó és Galériában (Bartók Béla út 29, Budapest, 1114) a Nyomtassteis! projektről, a továbbfejlődési lehetőségekről, és a független magyar újságírás helyzetéről. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nyomtass te is címmel a régi szamizdatot idéző kezdeményezést indított útjára az eDemokrácia Műhely Egyesület. Minden héten összeállítunk egy kis négyoldalas hírválogatást, amely olyan tényeket, információkat sorakoztat fel, amelyek nem jutnak el azokhoz a milliókhoz, akik csak a kormánypropaganda alapján tájékozódnak. Az A/4-es kis újságot bárki kinyomtathatja, terjesztheti, de már azzal is tett valamit, ha csak a szomszéd postaládájába bedobja.

Az elmúlt évek statisztikai adatai azt mutatják, hogy folyamatosan emelkedik a közérdekű adatkiadás iránti perek száma, gyakorlatilag minden nap érkezik egy ilyen ügy a Fővárosi Törvényszékhez - adta hírül az MTI.