Hírek, aktualitások

Elkészült Pázmánd község új internetes portálja, amely azt a célt tűzte maga elé, hogy száz százalékban teljesíti az átláthatósági elvárásokat, így Pázmándra ezentúl a korrupció gyanúja sem vetülhet. A portált először Pázmándon mutatta be az eDemokrácia Műhely Egyesület, ahol a helyi lakosság még élesítés előtt megismerhette, véleményezhette azt. 2015. november 13-a pénteken országos sajtótájékoztatót tartunk a projektről, ahova minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Miközben az önkormányzatok túlnyomó része vonakodva, vagy egyáltalán nem tesz eleget közzétételi kötelezettségeinek, van egy település - Pázmánd -, amely nemcsak a jogszabályi előírásokat akarja 100 százalékig betartani, hanem az előírtnál jóval több adatot hoz nyilvánosságra. E törekvéséhez a most elkészült Üvegfalu-portál ad keretet. A portált és az Üvegfalu-projektet 2015. november 13-a pénteken országos sajtótájékoztatón mutatjuk be a MÜSZI-ben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Elkészült Pázmánd község új internetes portálja, amely azt a célt tűzte maga elé, hogy száz százalékban teljesíti az átláthatósági elvárásokat, így Pázmándra ezentúl a korrupció gyanúja sem vetülhet. A portálbemutató fórumra 2015. október 27-én Pázmánd községben kerül sor, ahol a helyi lakosság még élesítés előtt megismerheti, véleményezheti az új portált.

Az internetes hálózathoz való hozzáférés joga, a személyes adatok védelme és törölhetősége, valamint a kultúrának és az oktatásnak az interneten keresztüli terjesztése is szerepel az Internetes Jogok Nyilatkozatában, amelyet július 28-án mutattak be Rómában.

Hiába kérték jogvédők (TASZ, Transparency International, K-Monitor), július közepén Áder János köztársasági elnök aláírta az az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását, ami októberben lép életbe. A közérdekű adatok ezután sokkal nehezebben és szűkebb körben lesznek megismerhetőek, mint eddig.

Az ellenzék éles kritikája ellenére gyorsított eljárással szavazta meg az Országgyűlés az információs önrendelkezésről szóló törvény módosítását. A vitatott javaslat lehetővé teszi, hogy a közérdekű adatokat kezelő szervek - köztük az önkormányzatok is - az adatigénylőkkel fizettessék meg az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét.

Négy civil szervezet tiltakozik az információszabadságról szóló törvény módosítása ellen, szerintük a közérdekű adatigénylés "fizetőssé tételével" az adatkezelők leküzdhetetlen akadályt gördíthetnek a közérdekű adatok megismerésének útjába.

A nemzet madaráról is szavaztak a britek: az online voksoláson szoros küzdelem alakult ki a gyöngybagoly, a feketerigó, az ökörszem és a vörösbegy között.

Válaszként a közérdekű bejelentők fenyegetett helyzetére korrupcióellenes civil szervezetek bejelentővédelmi együttműködést indítottak - jelentették be a szervezetek képviselői.

2015. március 12-én új átláthatósági szabályozás született Pesterzsébeten, amelynek egyik kezdeményezője és motorja Völgyesi Krisztián, a 4K! pesterzsébeti önkormányzati képviselője volt.